De competitiviteit van onze Vlaamse industrie in de lokale en globale energietransitie wordt mee bepaald door de beschikbare nieuwe competenties en arbeidskrachten. De energietransitie vereist immers naast een technologische omslag, ook een omslag van de arbeidsmarkt. Green Energy Park, VOLTA, Syntra en Flux50 richten met deze reportage de aandacht op deze uitdaging en op de nieuwe opleidingen en aangepaste testinfrastructuur die hieraan tegemoet komen.

Vlaams minister-president Matthias Diependaele benadrukt in de intro van de reportage de dubbele ambitie van de Vlaamse regering rond hernieuwbare energie: zowel het aandeel hernieuwbare energie vergroten voor de klimaatuitdagingen als de economische meerwaarde benutten door de innovatiekracht van Vlaanderen internationaal te versterken. Om deze doelen te bereiken, wil Vlaanderen meer mensen aantrekken voor de energiesector. Minister Diependaele rekent hiervoor op Flux50 als belangrijke partner, actief in tal van projecten die in onderstaand kaderstuk aan bod komen.

Opleiding is essentieel om innovatie snel naar de markt te brengen. Daarom investeert Green Energy Park in het Smart Village Lab, een proeftuin waar organisaties praktijkervaring kunnen opdoen met innovatieve energietechnologieën. Via blended learning en VR/XR-materiaal biedt het park gepersonaliseerde leertrajecten voor alle niveaus. Daarnaast worden ‘Train the Trainer’-programma's aangeboden om professionals klaar te stomen voor de energietransitie.

De opleiding Installateur van energiemanagementsystemen van Syntra Midden Vlaanderen is één van de opleidingen die in het Smart Village Lab worden gegeven. Het leert installateurs hoe ze een systeem kunnen ontwerpen, installeren, afstellen en onderhouden, met praktisch klantenadvies als extra focus. Uniek aan deze opleiding is de praktijkgerichtheid: cursisten bouwen het systeem zelf en werken met verschillende merken en technologieën, zoals laadpalen, thuisbatterijen, zonnepanelen en warmtepompen. Zo krijgen ze inzicht in de voor- en nadelen van elk systeem.  De deelnemers leren ook objectief klantenadvies te geven.

De grote vraag naar nieuwe medewerkers is voor VOLTA niet nieuw. Door de energietransitie en klimaatambities is er ook een stijgende vraag naar de diensten die de elektrotechnische sector levert. Daarom werkt de sectoroganisatie nauw samen met opleidingsverstrekkers om toekomstige installateurs voor te bereiden en lanceert ze campagnes zoals ‘Go Electro’ om mensen te enthousiasmeren voor de sector. Door de opkomst van technologieën zoals laadpalen, warmtepompen en energiemanagementsystemen zijn nieuwe vaardigheden essentieel. VOLTA biedt een breed scala aan opleidingen, zowel klassikaal als online, die inspelen op deze technologische ontwikkelingen.


Vanaf 30 oktober kan je de reportage online bekijken.

https://trends.knack.be/kanaal-z/energie-duurzaamheid-mobiliteit/z-energy/z-energy-29-10-2024/

Reageren op dit onderwerp?

Informatie over de organisatie

AMV Energy Learning Community

In de huidige wereld is de energietransitie cruciaal. Recente gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne, hebben de kwetsbaarheid van Europa aan het licht gebracht wat betreft de afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele energie. Deze afhankelijkheid vormt een aanzienlijke bedreiging voor de energiezekerheid en stabiliteit van de regio.

De uitdaging ligt in het verminderen van deze afhankelijkheid door het bevorderen van duurzame en lokale energiebronnen. Dit zal helpen bij het opbouwen van een veerkrachtig energie-ecosysteem dat minder vatbaar is voor externe schokken en geopolitieke invloeden.

De AMV Energy Learning Community is een stap voorwaarts in deze richting, met een focus op innovatieve oplossingen en strategieën. Het moet anders, daar zijn we ons allemaal inmiddels van bewust. We willen dit proces versnellen en met innovatieve opleidingsmethoden de omslag maken. Het doel is om een robuust en zelfvoorzienend energielandschap te creëren dat bijdraagt aan een groenere en meer duurzame toekomst.